Ochorenia ústnej dutiny

Ochorenia ústnej dutiny

Ochorenia ústnej dutiny sú u mačiek veľmi rozšírený problém. Najčastejšie ide o rôzne formy a stupne zápalov ďasien – gingivitíd.

Väčšinou sa všetko začína vytvorením zubného plaku zo zvyškov potravy. Ten predstavuje ideálne prostredie na premnoženie baktérií a základ pre neskorší zubný kameň. Baktérie v zubnom povlaku môžu vylučovať toxíny, ktoré pôsobia lokálne (spôsobujú zápal a deštrukciu ďasna) a po vstrebaní môžu toxíny dokonca poškodzovať tkanivá vzdialených orgánov (srdce, obličky, pečeň) a narušovať tak celkový imunitný systém organizmu.

Mierne formy gingivitíd prebiehajú často bezpríznakovo a zistia sa len náhodne, prípadne pri klinickom vyšetrení. Pri vážnejších stavoch sa objavujú príznaky ako bolestivý príjem potravy, odmietanie suchého krmiva (granúl) až úplné nechutenstvo, zápach z ústnej dutiny, zvýšené slinenie, sliny môžu byť s prímesou krvi, opuch v oblasti papuľky, bolestivé prejavy pri zívaní, prerušenie zívania spojené s plačlivým mraučaním. Niektoré príznaky však môžu byť aj menej špecifické, ako strata hmotnosti, zníženie starostlivosti o srsť, mačička môže pôsobiť zanedbane alebo sa zmení jej správanie.

U ťažších a opakujúcich sa prípadov gingivitíd sa odporúča vyšetriť mačku na možné pridružené ochorenia, ktoré oslabujú imunitu ako FIV, FeLV a vylúčiť pomocou RTG možné zbytky koreňov po vypadnutých alebo vytrhnutých zuboch, ktoré sú často úplne prerastené ďasnom, takže nie sú vidieť, no môžu byť zdrojom infektu. Na našom pracovisku ponúkame klientom možnosť využiť intraorálne RTG, ktoré umožňuje presnú diagnostiku chrupu vášho miláčika.

Tvorbu zubného plaku môžeme ovplyvniť výberom kvalitného krmiva, prípadne použitím enzymatických zubných pást alebo špeciálnymi prídavkami do krmiva na prírodnej báze. Objednajte sa s vaším miláčikom a radi vám na našom pracovisku poradíme s výberom vhodného doplnku pre vašu mačičku.

V prípade že už sa vytvorí zubný kameň, mal by sa odstrániť pomocou ultrazvukového prístroja na veterinárnom pracovisku. Gingivitídy sa liečia lokálne pomocou dezinfekčných zubných gélov a celkovo podľa potreby antibiotikami a protizápalovými liekmi.

Problematické z hľadiska liečby sú chronické gingivitídy s infiltráciou plazmatickými bunkami. Za týmto dlhým názvom je ochorenie, kde sa predpokladá prehnaná imunitná reakcia na baktérie zubného plaku. Ďasná sú zdurené a sčervenané, majú až “malinovitý” vzhľad. Terapia je väčšinou dlhodobá, ale čím skôr sa začne, tým býva úspešnejšia. A to platí vo všeobecnosti pre všetky formy zápalov ďasien. Preto odporúčame pravidelné kontroly stavu ústnej dutiny.

Nezanedbajte zdravie chrupu vášho miláčika. Na klinike CatVet ponúkame kompletnú starostlivosť o chrup mačiek.

RTG a intraorálne RTG na klinike CatVet.

 

Priestor na vykonávanie ultrazvukového čistenia zubov našich klientov.